Varför lera och keramik?
Det finns många vägar till keramik, min var enkel men långt ifrån självklar.
Jag växte upp i en keramikverkstad, som min mor drev. Keramikverkstan hade 5-8 medarbetare, allt skapades för hand, drejades eller trycktes i gipsformar, glaserades och brändes i stora keramikugnar. Kunskapen från “keramiken” blev min ryggrad som yrkesverksam keramiker, det var där jag lärde mig flow och att producera keramik yrkesmässigt. Jag är tacksam över att lära mig dreja av en yrkesdrejare, en drejteknik där varje grepp/moment leder vidare utan att ödsla onödig energi.
På bilden nedan sitter jag vid min drejlärare Martins drejskiva.
![](https://kajabi-storefronts-production.kajabi-cdn.com/kajabi-storefronts-production/file-uploads/themes/2154626958/settings_images/7b727f3-6234-45cd-01f8-2a414c08df7_Mi_drejar.jpg)
Ett hantverk handlar alltid om förstå materialet, den keramiska processen är ingen skillnad. Goda baskunskaper gör att vi kan utveckla vår egen keramikteknik och konstnärliga uttryck, jag tror att det är vad alla skapande människor vill? Hitta sin röst och sitt uttryck, vi keramiker gör det i leran.
Men senare kommer kanske det svåraste, att bränna leran till keramik, förstå glasyrer och dess magi.
Vi keramiker blir aldrig fullärda och nyfikenhet är vad som sporrar mig, tillsammans med keramikerna i KeramikAkademin utforskar vi nya vägar. Även om många tekniker är tusenåriga, vårt keramikhantverk och kunskapen har gått i arv under generationer. Nu är det vi du och jag som tar den vidare.
Detta är både inspirerande och utvecklande, att tillsammans med forntida kollegor fortsätta söka och tänja våra gränser mot ännu bättre keramik. Som tur är har keramiken många tekniker och det finns oändligt med områden att utforska. Vi blir inte uttråkade, det finns alltid nya problem att lösa.
Idag är olika bränntekniker och glasyrer områden som intresserar mig mycket. Jag reser gärna och tar olika workshops för andra mästare när jag inte skapar i krukmakeriet på Österlen. Att lära sig från skickliga kollegor är utvecklande och nödvändigt för att lära mer. Friden i krukmakeriet gör gott för själen mellan resorna, och att då och då bli avbruten för att träffa kunder som vill köpa det jag skapar är hedrande men också en förutsättning för fortsatt skapande.
I KeramikAkademin utvecklas vi tillsammans, delar framgång och löser problem, det är med stor glädje och stolthet jag ser mina lärlingars framsteg. Det är ju de som blir nästa generations keramiker, nu är det min tur att dela den kunskap jag fått av de keramiker som skapat keramik före mig.
Att tanka ur mig det jag kan om keramik är mitt mål med KeramikAkademins medlemskap.
Bilden nedan är på min mor och keramikverkstan jag växte upp i.
![](https://kajabi-storefronts-production.kajabi-cdn.com/kajabi-storefronts-production/file-uploads/themes/2154626958/settings_images/fccbb35-b37d-35f7-a4e-403f3d00a58_Ninnie_verkstan.jpg)
* Min mor är Ninnie (Ekberg) Forsgren, du kan hitta hennes alster under signaturerna NiE, Ninnie.