Skapa med lera och att bränna keramik

- en lång kärlekshistoria 

Leravskiljare för avlopp i keramikverkstan

Leravskiljare, keramikverkstad

Har du kurser eller om det är många som delar keramikverkstad kan det svara bra med en ler/slammavskiljare. Den kan förhindra att lera täpper igen avloppet.  

Principen är enkel ta två tråg som håller vatten, låt sköljvattnet gå ner i den första. Tyngre partiklar sjunker till botten medan överskottsvattnet rinner över i en annan tråg.

Glöm inte att tömma ”systemet” då och då annars kan det snabbt bli översvämning.

Du kan också använda ett slutet system (balja i zinken) och rengöra i lergrejer i en hink och låta leran sjunka för att sen hälla av vattnet.

Jag har aldrig behövt någon ler/slamavskiljare, jag vattnar blommorna i trädgården med lervattnet och och tar vara på leran direkt. Blommorna älskar lervatten. Tricket är att inte hålla ut lera i avloppet, vilket inte är speciellt svårt att undvika om du är medveten om det. 

Kom ihåg att en leravkiljare inte är någon garanti för att du inte spolar ut tungmetaller från glasyrrester i våra vatten. Använd alltid ett slutet system för glasyrrester och lämna dem till återvinningen eller gör din egna magiska glasyr av resterna. Det är alltså klokt att skilja på glasyrvatten och lervatten. 

KeramikAkademins medlemskap
"prova på", månadsvist eller årsvist?