Skapa med lera och att bränna keramik

- en oändlig kärlekshistoria 

Keramikugn ny eller begagnad?

 

Att köpa sin första keramikugn skapar ofta mycket huvudbry för de som vill sätta upp egen keramikverkstad. De första som ofta testas är Blocket, som kan vara toppen om du har tur och vet vad du vill ha. Men där finns också keramikugnar som är mer eller mindre till urusla. Keramikugnar som är från förra seklet och över femtio år, hur ska du veta om och hur de fungerar? Det vet du nog inte, för hur ofta köper du en keramikugn? 

När det gäller begagnade keramikugnar har jag fyra råd, innan du köper. 

  • Var säker på att keramikugnen är från 2000-talet. 
  • Ser den fräsch ut? Är teglet helt, lite sprickor är okey, inte för mycket glasyrstänk och element som ligger i sina skåror? (Hänger elementen som girlanger och ugnen ser skitig och mörk ut, tacka för dig och gör något roligare av din dag.)
  • Har keramikugnen en digital styrautomatik? Det är ett måste om du är nybörjare med keramik. 
  • Förvissa dig om att keramikugnen fungerar, det gör du genom att starta ugnen, blir den varm och temperaturmätaren visar temperaturen en höjning. 

Är keramikugnen frisk  klarar den att flyttas till din keramikverkstad. Du får räkna med att elementen måste bytas då och då, element är förbrukningsvara i en keramikugn. De finns de som har tur och hittar en bra begagnad keramikugn men dyker de inte upp någon får du börja undersöka de nya keramikugnarna. 

Du sparar många problem genom att köpa en ny keramikugn, de är inte så dyra som du tror, om du köper rätt keramikugn. 

Börja med att svara på de här frågorna;

Vad ska du ha keramikugnen till? Ska det vara till för hobby, liten produktion eller stor produktion? 

Skillnaden är liten om du ska ha en hobbykeramikverkstad eller en liten keramikverkstad med begränsad tillverkning. De flesta keramikverkstäder jag känner till växer organiskt, från mindre till större då det är enkelt att skala upp under resans gång. 

Sen ska du ta reda på att du har tillräckligt med el, din elcentral säkrad för en keramikugn, det har du nog? Men kolla det i alla fall. Tänker du bränna stengods, köp en ugn som verkligen klarar stengodsbränningar i längden. Ugnen ska klara en topptemperatur på 1320°C, jag vet du kommer inte bränna så högt men en ugn med så bra element håller mycket längre än en som klarar 1290°C. Detta är något vi lärt oss av KeramikAkademins medlemmar med klena keramikugnar (som ibland måste byta element varje år för att vi gillar att bränna stengods i bra kvalité). 

En sak till jag säljer inte keramikugnar eller har provision. Är bara väldigt trött på upphausade priser både på begagnade och nya keramikugnar. Det är faktiskt inte så svårt att hitta en keramikugn med bra kvalité till ett bra pris. 
Här svara jag på några frågor från, här kan du läsa frågorna och svaren.

Ella
-
 Jag har lite panik ! Måste bara ha en ugn , MEN vi bor i en sommarstuga och vet inte om elkablarna in till vårt hus är grova nog. Jag vet inget om kablar och sånt .

SvarKolla först hur högt fastigheten är säkrat till har du 20A klarar den en mindre ugn och det är fint att starta med. 

Har du lägre säkring, ta kontakt med en elektriker och be den säkra upp samt dra ett egen trefas uttag till där du ska ha keramikugnen. 

Har inte servisledningen till fastigheten tillräckligt dimension, kontakta din elleverantör och kom överens om hur ni gör, brukar inte vara några problem. 

Karin:
- Egen budget styr en hel del, dra av moms kräver företag och i så fall kommer följdfrågan – för och nackdelar, svårigheter och möjligheter?

Svar: Andrahandspriserna på keramikugnar och drejskivor är så grymt bra att jag brukar föreslå att köpa nytt. En liten bra keramikugn och drejskiva kan du få för 50000 kronor (2023) skulle du tröttna eller behöva en större/mindre kan du sälja och nästan få tillbaka pengarna.

Tänker du göra keramik för att sälja behöver du vara momsregistrerad för att tillgodoräkna dig momsen. Du måste ha någon form av företag för att kunna göra det  (du kan inte göra det i efterhand). Är du momsregistrerad har du ett VAT nummer och anger det vid köp av keramikugn utanför Sverige.

Fråga: Vilka kringkostnader kan tillkomma som man bör ha i åtanke, t.ex. kostnader för att möjliggöra ventilation och el?

Svar: Omöjligt att svara på, det beror helt på förutsättningarna på den plats du ska ha din keramikugn och verkstad. Jag har gjort allt från byta serviseledning från kabelskåp till att bara plugga in keramikugnen direkt i väggen. Ju större keramikugn desto större kostnader och problem, ofta är de små keramikugnarna nästan bara att plugga in. Det kan vara att du kanske behöver sätta upp en egen elcentral för ugn och keramikverkstad. 

Fråga: Storlek på ugnen?

Svar: Generellt rådet är mellan 60-140l för hobby till att sälja din keramik. Frågor du kan ställa dig själv inför beslutet om keramikugn är t.ex. hur stor produktion, vilken storlek (innermått) på saker man gör (vill göra framöver). 

Fråga: Utbyggnadsmöjligheter – bra, dåligt, fungerar, prisvärt eller ej?

Svar: Att lägga på en extra ring på vissa toppmatade ugnar är en bra funktion som dels gör att du kan få en större ugn, dels att den blir lättare att transportera. Tänk bara på att en ny ring kan du bara lägga på i samband med att du byter element i keramikugnen. 

Fråga: ”Inredningen” till ugnen -  Sättplattor, pelare – tjocklekar, typer? Följer de med ugnsköp? Vad är en bra grunduppsättning för att komma igång?

Svar: Ofta kan du be leverantören plocka ihop ett startkitt, det brukar man klara sig med ett bra tag. Efter ett tag vet du vad du behöver och kan komplettera efterhand.  

Annika

Fråga: Hur funkar med frakt av ugn.
Svar: Oavsett var du köper ugnen från så måste den fraktas, ingen återförsäljare har ugnar i lager. Du köper/beställer och ugnen kommer direkt från fabriken till dig. Min erfarenhet är att ugnarna är otroligt bra paketerade på pall och väl emballerade. Det har t o m suttit en stötchockindikator på utsidan, som ger utslag om ugnen har blivit omilt behandlad.

Fråga: Hur man vet att det är bra kvalitet?

Svar: Kvaliteten går egentligen bara att avgöra om man sett och använt keramikugnen, du kan också lyssna på vad andra tycker om sina ugnar. Men bland KeramikAkademins medlemmar har vi listat de bästa ugnarna som

1. Rohde TES serien, elementen verkar hålla väldigt bra, keramikugnen är dessutom välisolerad. Det är den bästa toppmatade keramikugnen på marknaden idag. 
2. Kittec X-line som inte har fullt så hög kvalité som Rohde men en mycket prisvärd keramikugn. 
3. Nabers Naberterm keramikugn jag inte har någon bra erfarenhet av, sålde min efter något år. 

Garantin på ugnar brukar vara tre år fabriksgaranti.

Fråga: Att tänka på om man köper keramikugn från annat land?

Svar: Om du har företag är du momsregistrerad och behöver ange ditt VAT-nummer till företaget som du köper från. Då dras momsen direkt och du redovisar den i din bokföring senare. 

Fråga: Hur lagar man ugnar? 

Svar: Det som slits är elementen, vilka oftast går att byta själv, träna upp någon närstående eller bytas av en elektriker. Det är inget avancerat utan en enkel procedur. Ett bra tips är att ta en bild av hur det ser ut innan du monterar ner de gamla elementen. Försök också att köpa element direkt av ugnstillverkaren så du får rätt dimension, längd och motstånd. Alltså inte av den du köpte ugnen av, de är inte alltid de levererar originalelement.
När det gäller styrautomatiken som är digital är det inte mycket du kan göra, blir det fel på den skickar du den till tillverkaren eller köper en ny. Jag har hitintills aldrig haft några problem med mina digitala styrautomatiker.

Vill du veta mer om att köpa keramikugn? Kan du hämta guiden som lotsar dig genom keramikugnsdjungeln. 

KeramikAkademins medlemskap
"prova på", månadsvist eller årsvist?

KeramikAkademins medlemskap månadsvis

Vill du prova på KeramikAkademins medlemskap? Du har tillgång till allt i KeramikAkademins medlemskap direkt, förlängning sker automatiskt månadsvis.Avsluta prenumerationen när du vill. Vill du fortsätta kan du uppgradera dig till årsmedlem och vi drar av det du betalat på startavgiften.

997Kr/mån

KeramikAkademins medlemskap månadsvis

KeramikAkademins medlemsprogram är en keramikutbilning med de keramik och drejkurser du behöver för att komma ingång med lera och utvecklas till keramiker. Startavgift och månadsavgift.  

Startavgift 2497Kr sen 349 Kr/mån

KeramikAkademins medlemskap Årsvis

När du verkligen bestämt dig för att satsa på keramiken! Då är medlemskapet årsvis det bästa valet KeramikAkademins medlemsprogram innehåller de kurser och support för utvecklas med lera, dreja och bränna din keramik för lång tid framöver. Som årsmedlem får du två fria månader om året och behåller samma pris, så länge du är medlem. Startavgift och årsavgift   

Startavgift och ett års medlemskap 5467 Kr