Skapa med lera och att bränna keramik

- en oändlig kärlekshistoria 

Vad du ska undvika för att inte köra din keramikugn åt helvete?

 

Det värsta som kan hända när du bränner din keramikugn.

Du ska få höra historien om det värsta. 
Det är så länge sen att det är preskriberat, det var inte heller min keramikugn. Ännu värre.
Vet inte heller om det verkligen var mitt fel? Inte en mindre skräckupplevelse för det.

Var kursledare för en keramikkurs för ett studieförbund. De hade en gammal lergodsugn med analog styrautomatik. (Jag avskyr analoga styrinstrument!) 
Jag skulle köra en ugn med allt gods som deltagarna skapat under kursen och hade inte möjlighet att passa bränningen, det var ju in en studielokal.
Keramikugnen valde (eller om det var ett element gick sönder) att inte slå av förrän säkerhets-säkringen brände av. 

Resultatet var en härdsmälta av smält-lera-som-blivit-glasy-och-täckte-hela-ugnens- botten.
Föreställ dig en tjock hård smet på alla sättplattor och i botten på keramikugnen som även runnit in över en del element. Tänk sen att du står inför en massa förväntansfulla, lerisar med höga förväntningar och ska förklara. Varför deras master-peaces inte gick att urskilja i gröten. 
Kris!
Kommer inte ihåg några detaljer mer än att jag alltid har haft en väldig respekt för att köra keramikugnar efter den uppleveslen.  
Självklart har det påverkat mitt förhållande till att bränna keramik för hela mitt yrkesliv.
Jag kollar alltid att ugnen har slagit av, inte så att jag övervakar bränningen men jag kollar att keramikugnen är av avslagen en stund efter att den borde uppnått topptemperatur och vara färdigbränd.
Som tur är har det aldrig hänt igen, jag har haft bättre styrenhet för mina keramikugnar, de digitala är outstanding. Men jag har också vetat vad som kan hända och gjort vad jag kunnat för att förhindra det värsta.
Nu behöver inte ugnens styrautomatik haverera för att du ska få en härdsmälta, det kan du fixa alldeles på egen hand, om du inte vet vad du sysslar med.

Tre viktig saker att tänka på när du kör din keramikugn.

1. Övervaka alltid avstängningen av keramikugnen, styrautomatiken slår av vid uppnådd topptemperatur. Lär känna din keramikugn så du vet hur lång tid den brukar ta på sig för att komma upp i förväntad temperatur. 
2. Var säker på att leran du bränner tål den temperatur du bränner i. Är du minsta osäker bränn den inte eller ställ föremålet i en skål som kan fånga upp leran om den smälter. 

3. Skaffa dig kunskap om vad som händer när du bränner keramik. Det är väldigt höga temperaturer du hanterar när du bränner keramik och keramikugnar är värda all respekt. 


Bild på "vanlig blålera" som har smält och kokat i en stengodsbränning, tänk dig att möta en ugn fylld av detta, URK!

I Keramisk Grundkurs ( som ingår i KeramikAkademins medlemskap) får du lära dig hur du hanterar din keramikugn, för att undvika att det värsta händer. Klicka här för att läsa mer.

Se till att det inte händer dig och ge dig själv och din keramikugn den bästa starten på ett långt gemensamt äventyr.

KeramikAkademins medlemskap
"prova på", månadsvist eller årsvist?

KeramikAkademins medlemskap månadsvis

Vill du prova på KeramikAkademins medlemskap? Du har tillgång till allt i KeramikAkademins medlemskap direkt, förlängning sker automatiskt månadsvis.Avsluta prenumerationen när du vill. Vill du fortsätta kan du uppgradera dig till årsmedlem och vi drar av det du betalat på startavgiften.

997Kr/mån

KeramikAkademins medlemskap månadsvis

KeramikAkademins medlemsprogram är en keramikutbilning med de keramik och drejkurser du behöver för att komma ingång med lera och utvecklas till keramiker. Startavgift och månadsavgift.  

Startavgift 2497Kr sen 349 Kr/mån

KeramikAkademins medlemskap Årsvis

När du verkligen bestämt dig för att satsa på keramiken! Då är medlemskapet årsvis det bästa valet KeramikAkademins medlemsprogram innehåller de kurser och support för utvecklas med lera, dreja och bränna din keramik för lång tid framöver. Som årsmedlem får du två fria månader om året och behåller samma pris, så länge du är medlem. Startavgift och årsavgift   

Startavgift och ett års medlemskap 5467 Kr