Skapa med lera och att bränna keramik

- en lång kärlekshistoria 

Hur mycket kostar det att bränna en keramikugn?

 

Vi har precis tecknat ett elavtal med timpris, nu funderar jag på hur vilket som är det bästa sättet när jag bränner keramikugnen?

Solpanel eller spotpris? 

Vi har solpaneler som kan generera 5 kW (om solen skiner) en av keramikugnarna drar 11kW och en mindre drar 7 kW den allra minsta ugnen drar bara 2,9kW. Det innebär alltså att när jag kör keramikugnen som är på 7 kW så kommer nästan all el från solpanelerna (i den bästa utav världar och solen skiner). Då är det bäst att bränna på dagen när solen är uppe. 

Men under en vinterhalvåret då vi inte har så mycket som är det nog klokast då bränna när spotpriserna är som lägst? 

Elpriserna kontra solpanel och spotpriser är något som jag kommer att  följa upp och dela med mig av resultatet.

Vill du ta reda på vad din keramikugn drar,  är ju egentligen att bara titta på hur många kilowatt din keramikugn drar under en bränning. Den är ju igång under en rätt så begränsad tid, sen har vi ju olika kilowattpriser i olika skilda delar utav landet. Vi bor i elområde fyra och här är elen som dyrast, så det kan vara värt att hålla koll på bränningarna.

Slutsatsen är att så länge det är sol är den egna energin i princip gratis ( att sälja ger inte så mycket). Generar inte solen (nov-feb) anpassas bränningarna till de låga spotpriserna. 

KeramikAkademins medlemskap
"prova på", månadsvist eller årsvist?