Bättre kilopris på lera
Ekonomi för keramiker, hur inspirerande är det? Tråkigt och osexigt tänker du nog? Här finns många kronor att tjäna, häng me och köp lera smart.
Men först hur tänker du?
- Keramiken är ju bara en hobby, så den får kosta vad det kostar.
- Eller, jag har ju keramikkurser så deltagarna får väl betala lite mer?
Hur du än resonerar så finns det en hel del att tjäna på om du tänker som en keramiker. Är du yrkeskeramiker eller hållit på ett tag, kan du nog redan en del om att skapa keramik mer ekonomiskt?
Det finns några områden du kan kika lite närmare på:
- Köpa lera smartare, kolla frakt och med rabatt.
- Penselglasyrer, köpeglasyrer eller blanda sina egna.
- Planera det du skapar och hur du bränner.
Vi börja som alltid med leran, de andra områden glasyr och produktion/bränning får egna artiklar.
Hur mycket lera går åt under ett år?
Under hela mitt keramiska liv har jag och mina kollegor jagat kostnader i allt från lera till energi. Producerar du mycket är lerans pris bra att hålla koll på men det finns pengar att tjäna även om du inte gör av med så mycket lera. Jag vet inte om detta är nytt för dig men våra råvaruleverantörer har mängdrabatt. Så om du ser över hur mycket lera du gör av med under ett år och kikar på leverantörens rabatt för bästa kilopris (ofta tonpris) och frakt. Sen beställer du allt på en gång, under sommaren eller hösten när det inte är frostrisk. Du kan räkna skillnaden på att småshoppa lera då och då för högsta pris mot att köpa en pall med lera.
Bor du nära en råvaruleverantör kan du avtalar med leverantören att du från och med nu enbart kommer handla av dem och ber om tonpris, det gäller att du har lite koll på hur mycket du gör av med.
Sammarbeta med keramikkollegor
Gör du inte av med så mycket lera själv, kan du gå samman med keramikkompis(ar). Köpa lera tillsammans för att få lägre tonpris och dela frakt. Prata med leverantören och be om varsin faktura med delad på frakten ofta behöver du inte köpa samma lera utan kan plocka ihop lite olika leror.
Avtala pris med din keramiska råvaruleverantör
Är du en storkonsument kan det löna sig att ta hem lera från Tyskland eller från någon annan tillverkare. Det finns en hel del att göra på lerpriset om du planerar och undersöker olika varianter, även här kan vara ide att samarbeta med keramikkollegor i närheten. Lerans hållbarhet är oändlig så länge den ligger svalt och plasten är hel. Skulle leran torka är det bara att tillsätta vatten och jobba om den, men det är en annan historia.
Keramikleverantörer du kan kolla upp
Cebex, Lars Tärn, Bo Erlanders eftr. (har osannolikt bra lerpriser). Lermakeriet
Keramikleverantörer utanför Sverige men inom EU
Keramik-kraft, Scarva och danska Silica Nordic (tänk på att den Danska kronan är dyrare än den Svenska kronan).
Nästa större utgift som går att kika närmare på är glasyrer
Har du någon gång räknat på det som kallas penselglasyr?
Eller har du jämfört pris på glasyrers kilopris i små mängder mot att göra dina glasyrer själv?
Vet du att i KeramikAkademins medlemskap träffas vi "live" två gånger i månaden och pratar keramik? Hoppa med som medlem och ta del av inspiration, kunskap och tips så du kan skapa ännu bättre keramik!
Klicka på bilden nedan för att läsa mer om KeramikAkademins medlemskap.